Szerezz meg minden infót elsőként!

Csazlakozz Facebook csoportunkhoz!

Kedveld Facebook oldalunkat

Csatlakozz a WhatsApp csoportunkhoz

Iratkozz fel Youtube csatornánkra!

Villanyautó Túra első nap

Hazaértünk az első napunkról. Nem fogyott el az energia

Jó utat!

  • Túranap: 2018. október 01. hétfő
  • Elért települések száma: 16
  • Az elért települések: Maglód – Gyömrő -Mende – Tápiószecső – Tápióság – Tápióbicske – Nagykáta – Szentmártonkáta – Kóka – Zsámbok – Tóalmás – Szentlőrinckáta – Jászfelsőszentgyörgy – Jászberény – Pusztamonostor – Jászfényszaru
  • Megtett távolság: 196 km
  • Töltés: Zsámbok fatelep, 3X16A, 29 – 80% töltöttségig, Jászfényszaru Önkormányzat, 3X16A, 32-50%

Olyanba fogtunk, amit még senki nem csinált

A célunk valójában, hogy mi legyünk az első olyan házaspár, akik Magyarország minden településén megfordulnak. 

Ehhez, amolyan fűszerként, ízesítésül még azt is hozzátettük, hogy mindezt egy villanyautóval érjük el.

Hagyományos kocsival bárki meg tudja csinálni, hiszen nem okoz gondot az energia utánpótlása. Ahhoz ma már nagyon butának kell lenni, hogy egy benzint vagy gázolajt használó autó tankja kiürüljön egy ilyen túra alatt.
Nem úgy egy elektromos autó.
Még a legnagyobb hatótávú kocsival is kihívás egy vidéki út megszervezése. Komoly odafigyelést igényel.

Mi pedig még belekevertünk egy különleges fűszert a levesbe.
Nem a legnagyobb hatótávú autóval, hanem egy 24 kWh-s akkumulátorral bíró, négy éves autóval keltünk útra tegnap. Ami ráadásul egy nagy doboz, komoly légellenállással, a tetején egy hűtőberendezéssel, ami végkép feldarabolja a kocsi körül áramló levegőt, lassítva a haladást és komoly próbára téve az akkupakk tűrőképességét.

Miért?

Mielőtt a valóban komoly célokat felsorolnám, az őszinteség úgy kívánja, hogy elmondjam, nem találtunk olyan villanyautó forgalmazót, aki adott volna ehhez a túrához egy kényelmes, nagy hatótávú személyautót. Viszont összeállt egy olyan támogatói kör a Nissan és a Liberatus személyében, akik korábban amúgy is egy projektben futtatták ezt a kocsit. 

okt_01_villanyauto_tura48Így aztán ma azért autózunk minden nap, hogy a saját célunkon felül, élőben mutassuk meg, hogy a négy évvel ezelőtti “gyenge” technikával, aminek ráadásul az előbb már említettek miatt tovább csökkent a hatótávja, meg lehet ezt csinálni.

Azért autózunk, hogy megmutassuk, a legkietlenebb vidékeken is lehet olyan megoldást találni egy magyar vállalkozás, a Procon által fejlesztett mobil villámtöltő segítségével, amivel kiépített infrastruktúra nélkül is energia kerülhet a kifárasztott akkupakkba.

Azért autózunk, hogy a Sennheiser által biztosított hangtechnikai eszközök segítségével élvezhető hangú beszámolók készüljenek.

Az első nap meglepett minket

Az előző hetekben nagyon labilis volt minden a túra körül. Még egy héttel korábban sem volt teljesen biztos, hogy október elsején elindulhatunk. Ezért nem nagyon mertünk előre tervezni, főként pedig nem mertünk senkit előre értesíteni. A hétvégén arra maradt lehetőségünk, hogy az első hétre tervezett útvonal önkormányzataihoz elküldtünk egy “egyen” e-mailt.

És láss csodát! Vártak minket

Többen azzal fogadtak, hogy hallották a rádióriportot és amikor beléptünk a polgármesteri irodákba, több településvezető, mint régi ismerősöket fogadott, pedig előtte sosem találkoztunk.

okt_01_villanyauto_tura24Kanyó Sándor polgármester úr Tápióbicskén nem is hallgatta végig a bemutatkozásunkat. Valahogy így üdvözölt: “Maguk azok a rádióból? Mikor is? Múlt héten valamelyik nap, éppen borotválkoztam, aztán jött egy e-mail, és nézzék meg! Ba van írva a naptáramba, hogy ma érkeznek.”

Mi öt percre terveztünk be egy-egy települést, de több helyen nem tudtuk és nem is akartuk ezt betartani. Annyi jó történet, annyi munka, annyi törődés és szeretet a szülőhely felé, az emberek felé egy hivatás felé.
Ma már ezért is autózunk.

Akarunk találkozni ezekkel a hősökkel, akarjuk őket hallgatni és kiváltság, hogy adnak nekünk az energiájukból, a lendületükből az elhivatottságukból.

A rekord kísérletünk igazolásához aláírást és bélyegzést kell kapnunk tőlük, de ezen felül mindegyiküktől kaptunk egy-egy támogató, biztató jókívánságot is. Így aztán – várhatóan – a túra végén lesz még egy rekordunk. Mi leszünk az a házaspár akiknek háromezernél is több magyar település vezetőtől lesz, kézzel írott jókívánsága.

okt_01_villanyauto_tura89

Hazaértünk tegnap, nem maradtunk energia nélkül

okt_01_villanyauto_tura88Zsámbokon a Nimra Kft. fatelepén tudtuk a mobil töltővel összekötni a hálózatot a kocsival. Jászfényszarun pedig a polgármesteri hivatal informatikusa, Német András személyesen kísért minket a karbantartó részleg energia ellátó csatlakozójához.

András maga is villanyautós. Ezüst színű kocsija pár méterre tőlünk parkolt. Míg folyt az üzemanyag a piros autóba, megmutatta nekünk a főtéren azt a helyet, ahol még idén üzembe helyezik a város villámtöltőjét.
Bemehettünk még a hivatal dísztermébe is.

Korábban Sári Ferenc polgármester úrtól hallottunk a pusztamonostori naperőmű és egyéb zöld beruházások terveiről.

Egy ilyen poszt nem elég arra, hogy azt a rengeteg élményt, amit egy nap alatt kaptunk, leírjam

okt_01_villanyauto_tura65Hiszen csodálatos épületekben jártunk, köztük a jászberényi hivatal dísztermében és üléstermében, amitől elállt a lélegzetünk. Köszönet érte Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester úrnak.

Mindenkinek, akivel az első napunkon találkozni tudtunk óriási köszönet a kedves fogadtatásért és elismerés azért a munkaért, amit a falujukért, városukért tesznek.

Kérjük nézzék el nekünk, hogy ebben a gyors beszámolóban nem tudunk mindenkit név szerint megemlíteni.

Vannak képeink, amiket meg tudunk mutatni és később, majd a túra után lesz időnk is feldolgozni mindezt. 

Húúúú. Mi  vár még ránk?

Kapcsolódó cikkek

Koma László mellett csak nevetni lehet

Valami nem stimmel! November hetedikén nem lehetünk egy pólóban…

Vali csodálkozik: 280 ember él itt

Körjegyzőség, összevont polgármesteri hivatal, számunkra új fogalmak

Zalakaros felé Őskü polgármesterével

“Zalakaros – Hotel Karos” hét – nyitónap, négy töltéssel

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Szponzoraink

Támogatóink